středa 14. března 2012

muj referát do inf

ADOPCE
Je pro mnohé rodiče možnost dočkat se vytouženého dítěte. Děti, které z nějakých důvodů nemohou žít se svými biologickými rodiči, jsou vychovávány prostřednictvím tzv. náhradní rodinné péče.
Adopce je osvojení dítěte, tedy přijetí dítěte novou rodinou za vlastní. Dítě přijímá příjmení nové rodiny. K adoptivní rodině se přistupuje jako k rodině biologické.
Osvojit dítě si můžou manželé. Adopcí uznají dítě za vlastní a mají k němu stejná práva  a povinnosti jako biologičtí rodiče. U adopce se posuzuje věk žadatelů, délka manželství a jeho stabilita, přihlíží se na podmínky, které můžou dítěti poskytnout pro jeho vývoj a výchovu, takže i finanční a sociální poměry.
Čekací doby jsou různé a liší se podle konkrétní situace v kraji. Záleží na počtu žadatelů o dítě, počtu dětí k adopci a také na požadavcích rodičů.
Myslím si, že když se vše vydaří tak jsou šťastní rodiče i dítě.
V poslední době můžeme hodně slyšet o adopci na dálku. Tuto zkušenost máme i v rodině. Moje teta a strýc mají adoptovaného chlapečka z Afriky, které mu každým rokem posílají peníze na vzdělání.
Můžu říct, že slovo adopce pro mě znamená šanci na něco lepšího.

Zdroje - www.chcidite.cz/adopce-ditete
               Výchova k občanství, ISBN 80-7289-099-9

Žádné komentáře:

Okomentovat